El municipi de Cervera acollirà funcions de Pastorets aquest Nadal

21/12/2023

Els Pastorets de Cervera oferiran tres representacions al Gran Teatre de La Passió

La nova temporada de Pastorets 2023-2024 compta amb més de 250 funcions repartides per 53 municipis del territori català de la mà de 64 grups associats a la Coordinadora de Pastorets de Catalunya. A Lleida, el municipi de Cervera acollirà 3 actuacions de Pastorets al Gran Teatre de La Passió durant les festes nadalenques. El 26 i el 30 de desembre els Pastorets de Cervera oferiran dues representacions de la ja tradicional “Rosa de Betlem” i el 29 de desembre es podrà veure una funció de “Santa Innocència”, una nova versió dels Pastorets que van estrenar l’any passat, autoria del jove cerverí Pol Bosch. Enguany, els Pastorets de Tàrrega no oferiran cap representació, ja que actuen cada dos anys.

Arreu de Catalunya es preveu que hi hagi entre 6.000 i 7.000 persones involucrades en les representacions i entre 60.000 i 65.000 espectadors, xifra que espera superar les 58.500 persones de públic de la temporada passada.

Una cita indispensable al calendari Nadalenc
Els Pastorets són una cita clau al calendari nadalenc d’arreu de Catalunya amb una forta tradició de component familiar. La representació dels Pastorets, genuïna de la cultura catalana, combina la música, la dansa, el teatre, la història i la cultura popular, convertint-la en una experiència única.

Amb una gran diversitat de textos i formats, totes les representacions dels grups teatrals que formen part de la Coordinadora destaquen per la gran qualitat i la laboriosa tasca d’organització i execució que aplega a persones de moltes edats diferents, fet que les converteix en un moviment intergeneracional únic i singular.

Un fenomen territorial
Són poques les experiències culturals que avui dia trobem descentralitzades i amb una forta presència arreu del territori català. Els Pastorets en són un gran exemple per simbolitzar la diversitat i diàspora de grups que hi ha arreu del país.

Són 65 els grups teatrals associats a la Coordinadora repartits per 54 municipis del territori català: 33 grups de Barcelona (50,8%), 14 de la Catalunya Central (21,5%), 5 de Girona (7,7%), 5 del Penedès (7,7%) 5 del Camp de Tarragona (7,7%); 2 de Ponent (3,1%) i 1 de les Terres de l’Ebre (1,5%).

II Fotoconcurs
Aquesta temporada la Coordinadora de Pastorets de Catalunya organitza la setena edició del concurs de fotografia “Els meus Pastorets”. La iniciativa, que se celebra de forma bianual, té l’objectiu de crear un fons de fotografia creativa i de qualitat que serveixi per documentar la trajectòria dels Pastorets. A curt termini, aquest fons ha de servir per poder disposar de bones fotografies en l’àmbit de difusió i imatge pública dels Pastorets. L’any passat també va permetre desenvolupar l’exposició “La força dels pastorets”. Aquest fons fotogràfic servirà a llarg termini per documentar la trajectòria dels Pastorets.

En el VII Fotoconcurs hi poden participar tots els fotògrafs aficionats o professionals vinculats a qualsevol grup de Pastorets que formi part de la Coordinadora. Les fotografies han de reflectir el fenomen dels Pastorets en el sentit més ampli, incloent-hi tot el seu entorn artístic, tècnic i humà. Un jurat format per fotògrafs reconeguts amb coneixement de l’àmbit de Cultura Popular i una representació de la junta de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya seleccionaran les obres guanyadores. Les imatges es poden presentar fins al dia 5 de febrer de 2024 a les 12 de la nit a través del formulari ubicat a la pàgina web de la Coordinadora.

IV Ajut a la investigació “Pastorets de Catalunya”
La Coordinadora, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner, ha convocat la 4a edició de l’ajut a la investigació “Pastorets de Catalunya”, corresponent a l’any 2023, amb l’objectiu d’estimular la recerca i el coneixement sobre les representacions teatrals dels Pastorets, tant des d’un punt de vista històric com antropològic i social. L’ajut, dotat amb 3.000 €, està dirigit a investigadors de l’àmbit universitari o d’altres centres d’estudis.

El passat 15 de juny es va fer públic el veredicte de la convocatòria d'enguany a la qual es van presentar tres propostes. En el treball seleccionat, Xavier Vilajosana es proposa fer un estudi del text manuscrit del 1903, buscant les fonts d'on han sortit els diversos fragments i la incidència d'aquesta obra en els teatres de la vila de Gràcia.

Tot i que la convocatòria del 2022 es va declarar deserta, l’any anterior, el 2021 l’ajut va ser per al projecte “Les arrels medievals dels Pastorets. Edició i anàlisi dels primers textos del teatre nadalenc català”, de Lenke Kovács. Aquest projecte es presentarà en un acte obert a tothom el pròxim dimecres 27 de desembre a les 19 h a l’Orfeó Reusenc de Reus. L’any 2020 el projecte premiat va ser “Les garrofes: 120 anys de crítica social berguedana a partir dels Pastorets d’en Pitarra”, d’Albert Rumbo Soler.

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya
La Coordinadora de Pastorets de Catalunya es va fundar l’any 2006 per aglutinar els grups que representen Pastorets arreu de Catalunya. És una federació d’entitats que té com a objectiu establir un espai de relació i intercanvi entre els diferents grups responsables de les representacions, donar difusió als Pastorets com a element patrimonial de la nostra cultura, potenciar la formació i estudiar i fomentar la recerca del fenomen Pastorets.

InfoLleida