Els Amics de l’Arquitectura Popular celebren 20 anys a la Pleta de Mont-roig

10/08/2021

Durant l’acte es va remarcar el valor de la pedra i la importància de conservar el patrimoni

Unes seixanta persones es van aplegar el dijous passat a la Pleta de Mont-roig, al municipi de Plans de Sió, per celebrar el 20è aniversari de l’associació dels Amics de l’Arquitectura Popular. L’acte realitzat a un dels monuments restaurats per l’entitat va comptar amb la participació de músics, artistes i poetes i va servir per homenatjar a diferents persones que han col·laborat desinteressadament durant els darrers anys.

En el transcurs de l’acte, Vicent Loscos, expresident de l'associació, va fer un resum de què ha estat l’entitat des dels seus orígens fins ara tot recordant la figura del seu fundador, l’arquitecte Josep Mora de les Pallargues. Seguidament, va passar la paraula a l'actual president, Jaume Pedrós, que va explicar el perquè de la celebració a la pleta i l'interès que es té en recuperar i posar en valor tota mena de construcció rural tradicional per evitar que desapareguin elements identitaris dels diferents pobles.

Presència artística a la celebració

L’acte va cedir el protagonisme als diferents músics, artistes i poetes presents. L’artista Antonieta Tomàs va realitzar una acció, d’aproximació a la realitat sensible de la pedra, acompanyada de les explicacions que es donen sobre etimologia i accepcions d’aquesta paraula, tot reivindicant el seu valor com a realitat material i immaterial que ens aporta.

Les alumnes del Conservatori de Música de Cervera, Queralt Solé i Aran Sala, amb el professor Jordi Castellà, també van interpretar obres originals de diversos autors. De manera alternada a les interpretacions musicals, un grup de poetes i amics de la poesia van obsequiar els presents amb una lectura dels seus poemes. Un grup d’artistes també va realitzar in situ una escultura de Land Art amb les pedres que hi havia al costat de la pleta en un homenatge a la pedra i la pedra seca.

Record a diversos participants

En acabar l’acte, Assumpció Vilaseca i David Tous, van presentar l’homenatge a diferents persones que han col·laborat i participat de manera desinteressada amb l’associació en aquests darrers anys. Se’ls va obsequiar amb una peça escultòrica de Francesc Xavier Solé; un cup de pedra calar, que simbolitza el valor reivindicatiu de la pedra, fet amb unes mesures establertes, i sobre una base de fusta.

La Segarra TV / Foto: Marc Castellà Bové