Un projecte per salvar el patrimoni lingüístic de la Segarra històrica

22/07/2021

L’Espitllera Fòrum d’Estudis Segarrencs busca preservar el dialecte propi de la comarca

L’entitat l’Espitllera Fòrum d’Estudis Segarrencs (EFES) ha iniciat una campanya filològica per preservar la riquesa lingüística de la Segarra històrica. Amb aquest projecte, l’associació pretén recollir els mots i les expressions pròpies de la comarca per posar-les al servei de tots els ciutadans i evitar que es perdin.

Es tracta d’un formulari en línia obert a tothom on, de forma senzilla, es pot registrar un mot o una expressió. Un cop omplerts els camps amb la informació necessària, els termes es publiquen de manera anònima i automàtica a una llista pública de la mateixa pàgina. Així doncs, a banda de recollir patrimoni lingüístic, la iniciativa també permet consultar-lo.

L’EFES impulsa l’estudi i la promoció de la Segarra històrica. La crida per salvar el patrimoni lingüístic, doncs, no es limita a la Segarra administrativa, sinó que també va dirigida a persones del sud del Solsonès, l’oest de l’Anoia, el nord de la Conca de Barberà, el sud-est de l’Urgell i l’est de les Garrigues. A partir de la informació recollida, l’entitat pretén crear una base de dades estable i, a llarg termini, confeccionar un atles lingüístic de la zona.

Pots accedir al formulari a la web de l’EFES: https://mots.efes.cat/

La Segarra TV