La Segarra conrea pistatxos per primer cop a la història

23/02/2018

Aquest cultiu era impossible abans del Segarra-Garrigues ja que, a part de moltes hores de sol i fred, fan falta grans quantitats d’aigua

La Segarra comptarà a partir d’aquest 2018 amb un nou producte agrícola fins ara mai conreat a la comarca: el pistatxo. De moment s’han plantat uns 1,700 arbres repartits en un total de 6 hectàrees i, a principis de l’any que ve, s’ estendrà la plantació al llarg de vuit hectàrees més. Es tracta d’un projecte de cooperació entre l’empresa Borges i la pagesia què en els últims anys ja s’ha dut a terme a les comarques veïnes de l’Urgell, la Noguera i les Garrigues, i en el què el grup agroalimentari s’encarrega de la comercialització, el processat i l’assessorament.

El conreu del pistatxo era fins fa pocs anys impensable a les terres de secà ja què, tot i comptar amb una climatologia què afavoreix aquest conreu, feien falta grans quantitats d’aigua, inexistents abans de l’arribada del Segarra-Garrigues. Aquesta situació obligava a fer grans importacions des de Califòrnia ja què a la Península Ibèrica la demanda del pistatxo és 14 vegades superior a la seva producció.

El pistatxo és a dia d’avui un dels conreus que genera més rendibilitat ja què tot i tardar entre quatre i cinc anys en donar els primers fruits, té una vida productiva de cinc dècades. Es calcula que aquesta plantació feta a la Segarra generarà uns 2,000kg per hectàrea anualment.

 

Albert Morales