Destacada
Presenten una ratafia 'escatològica' dedicada al Caganer
26/12/2025
Nadal és temps de trobades familiars i de llargues sobretaules que, en moltes ocasions, acaben amb la degustació d’algun elixir. En aquest context, la Licorera de la Segarra ha llançat una nova ratafia d’edició limitada: El Caganer. Es tracta d’una proposta singular, elaborada amb una recepta diferenciada de la seva referència tradicional i més propera a les que s’elaboren a la Garrotxa. Tot i portar el nom del popular personatge del pessebre, el seu creador, Xavier Carbonell, assegura que “està pensada per poder consumir-la durant tot l’any”.
El procés d’elaboració és el mateix que el de qualsevol altra ratafia, amb una base de nous verdes, diverses herbes aromàtiques i una maceració en botes de roure. Carbonell no ha volgut revelar quines herbes s’han incorporat a la fórmula, ja que, segons explica, “la gràcia és que la gent les descobreixi en beure-la”. Malgrat això, ha destacat que se li ha volgut donar un caràcter més dens per arribar a nous públics que demandaven una beguda d’aquest tipus.
El Caganer es comercialitza a la botiga de Vins i Licors Carbonell, a Cervera, així com en pastisseries i altres establiments de la comarca, fins a esgotar una producció limitada. Amb aquest llançament, la firma suma una nova referència al seu catàleg, que aquest any també s’ha ampliat amb la ratafia de codony Mai Tant, elaborada a partir d’una recepta tradicional del Pallars.
El procés d’elaboració és el mateix que el de qualsevol altra ratafia, amb una base de nous verdes, diverses herbes aromàtiques i una maceració en botes de roure. Carbonell no ha volgut revelar quines herbes s’han incorporat a la fórmula, ja que, segons explica, “la gràcia és que la gent les descobreixi en beure-la”. Malgrat això, ha destacat que se li ha volgut donar un caràcter més dens per arribar a nous públics que demandaven una beguda d’aquest tipus.
El Caganer es comercialitza a la botiga de Vins i Licors Carbonell, a Cervera, així com en pastisseries i altres establiments de la comarca, fins a esgotar una producció limitada. Amb aquest llançament, la firma suma una nova referència al seu catàleg, que aquest any també s’ha ampliat amb la ratafia de codony Mai Tant, elaborada a partir d’una recepta tradicional del Pallars.
JORDI BONILLA

