Ribera d’Ondara estudia l’ús del guix tradicional

25/10/2018

vint-i-un professional participen en aquestes jornades pràctiques i teòriques que clouran el 10 de novembre amb una demostració de la molta d’aquest tipus de guix

21 professionals de la construcció, arquitectura i geologia participen entre el 25 i 27 d’octubre a les jornades del guix que es desenvolupen a Ribera d’Ondara. Durant aquestes sessions, organitzades pel Centre d’Estudis del Guix i l’Associació de Restauradors del Patrimoni Arquitectònic, es treballaran de forma pràctica i teòrica les propietats del guix tradicional, un material que a dia d’avui està totalment eclipsat pel guix industrial i que, malgrat la seva importància històrica, només compta amb una fàbrica en tot l’estat Espanyol, situada a Albarracín.

Una de les primeres sessions pràctiques de les jornades ha estat la construcció d’un forn de guix tradicional utilitzant les tècniques de fa 300 anys. Per a la seva construcció s’ha utilitzat el guix sobrant d’una de les pedreres de Ciments Tigre, a Sant Pere dels Arquells.

Les jornades han donat el tret de sortida en la sessió matinal, on s’han presentat els objectius d’aquest projecte per part dels impulsors i on diversos professionals han ofert conferències i classes teòriques entorn a la utilització del guix en la construcció al llarg de la història.

El programa d’actes de les Jornades del Guix Tradicional es complementarà en el propers dies amb diverses sessions pràctiques i teòriques i clourà amb una jornada extra el dissabte 10 de novembre amb la molta del guix, un cop hagi finalitzat la seva cocció al nou forn de Sant Pere dels Arquells.

Albert Morales